Hibiskus inaczej nazywany różą chińską i ketmią to roślina, pochodząca z Chin i Tajwanu. Krzew jest najbardziej powszechny w Afryce i południowo-wschodniej Azji. Rośnie również w Ameryce Środkowej, Brazylii, Australii, na Hawajach, Florydzie i Filipinach. To roślina zielna z rodziny ślazowatych. Napar z hibiskusa przygotowywano już w starożytnym Egipcie, dlatego nie bez powodu jest on nazywany czerwonym złotem faraonów. Mocno zaparzony i odpowiednio przyprawiony zastępował wino – do dziś w tej formie piją go mieszkańcy Afryki i Azji. Dzięki kwiatom o nasyconej, różowo-czerwonej barwie, niektóre odmiany hibiskusa są chętnie uprawiane w przydomowych ogródkach.

Hibiskuswzmacnia serce i układ krążenia, obniżając ryzyko wystąpienia zawału i miażdżycy. Wszystko dzięki przeciwutleniaczom, które obniżają poziom cholesterolu LDL i zmniejszają ilość złogów tłuszczowych nagromadzonych w tętnicach. Herbata z hibiskusa wspomaga proces trawienia i oczyszczanie organizmu z toksyn. Wykazuje też działanie odchudzające, wspiera leczenie cukrzycy i niweluje ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych.

Hibiskus wzmacnia również odporność organizmu, dlatego warto przyjmować go zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Dzięki zawartości witaminy C, herbata z hibiskusa wspiera układ odpornościowy w walce z wirusami i bakteriami, a także wykazuje działanie przeciwzapalne. Napar z hibiskusa obniża również gorączkę i łagodzi kaszel. Działanie wzmacniające kwiatu hibiskusa powoduje, że warto po niego sięgać w okresie rekonwalescencji.

Oprócz przeciwutleniaczy i witaminy C, hibiskus zawiera również błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe. To sprawia, że herbata z hibiskusa wspomaga trawienie i oczyszczanie organizmu. Warto zatem sięgać po kwiat hibiskusa dbając o linię. Hibiskus wykazuje również działanie moczopędne i przeczyszczające. Mówi się też, że wspomaga leczenie cukrzycy i zmniejsza ryzyko powstawania kamieni nerkowych.

Hibiskus herbata – przeciwwskazania

Hibiskusa nie powinny zbyt często spożywać osoby z niskim ciśnieniem. Niektóre badania wskazują też, że regularne picie naparu z hibiskusa może wpływać na poziom estrogenów, dlatego kobiety w trakcie terapii hormonalnej powinny przyjmowanie hibiskusa omówić z lekarzem. Mówi się, że w hibiskusie znajdują się substancje, które mogą wywołać poronienie. Choć nie jest to poparte żadnymi badaniami naukowymi, herbata z hibiskusa profilaktycznie nie jest zalecana kobietom w ciąży.