Kalina to roślina pospolita, która występuje na terenie Europy, Azji oraz Ameryki Północnej. W naszym kraju najczęściej można spotkać kalinę koralową. To duży krzew o białych kwiatach i szkarłatnoczerwonych, okrągłych owocach. W medycynie ludowej od stuleci wykorzystuje się korę oraz owoce tej rośliny. Zawierają one wiele cennych dla zdrowia substancji. Nazywa się ją często „lekiem kobiecym”, ponieważ niweluje wiele dolegliwości, z którymi zmagają się panie. Z dobroczynnych właściwości kaliny mogą skorzystać zwłaszcza kobiety. Odwar z kory (zbiera się ją w kwietniu) to naturalny lek na bolesne miesiączki. Działa rozkurczająco na mięśnie macicy, a także zmniejsza obfitość krwawień. Kalina łagodzi również dolegliwości związane z okresem menopauzy.
Kalina to świetny środek dla kobiet w ciąży. Odwar z kory pomaga na wymioty i nudności, a także zapobiega bolesnym skurczom mięśni nóg. Poza tym działa uspokajająco – redukuje stres i napięcie u ciężarnych.
Kalinę wykorzystuje się też u pań, których ciąża jest zagrożona. Roślina ta hamuje krwawienia i działa ściągająco, dlatego bywa stosowana w przypadku ryzyka poronienia oraz przedwczesnego porodu. Kobiety w ciąży, które chcą stosować kalinę, powinny wcześniej skonsultować się z lekarzem.
Kalina zawiera kwasy organiczne, które stymulują produkcję śliny oraz soków trawiennych. Pomaga też na bolesne skurcze jelit oraz kolkę. Poleca się ją także osobom cierpiącym na wrzody żołądka i dwunastnicy. Ciemnoczerwone owoce są źródłem witamin A, C oraz P, co czyni je świetnym naturalnym środkiem na przeziębienie.
Sok z owoców kaliny wzmacnia odporność organizmu, pomaga w szybszym zwalczaniu infekcji i łagodzi objawy choroby (zwłaszcza kaszel).

Warto przygotować sok z owoców kaliny, który wzmacnia organizm i może być przydatny do leczenia sezonowych infekcji.

Owoce zbiera się jesienią, we wrześniu i październiku. Należy je najpierw zamrozić, aby pozbyć się gorzkiego smaku oraz zniszczyć saponiny, które są trujące. Następnie owoce rozmraża się i lekko zgniata, by puściły sok. Całość należy gotować, aż owoce się rozpadną. Następnie miksturę należy przecedzić i przelać do wyparzonych butelek i pasteryzować.
Sok idealnie sprawdza się jesienią i zimą, gdy czujemy, że dopada nas przeziębienie. Przed spożyciem należy go posłodzić miodem.

Napar z suszonej kaliny ma właściwości uspokajające i ułatwia zasypianie.

Czerwone owoce kaliny to produkt, z którego można przygotować różnego rodzaju przetwory – dżemy, konfitury, soki i nalewki. Należy pamiętać o wcześniejszym przemrożeniu, które pozbawia je charakterystycznej goryczki.