Rozgrzewająca herbata z rumiankiem i hibiskusem
Składniki:
rumianek 1 łyżeczka
suszone kwiaty hibiskusa 5 sztuk
cynamon
konfitura z róży 2 łyżki
miód 1 łyżka
pomarańcza 2 plastry
goździki 3 sztuki
gałka muszkatołowa 1 szczypta
gwiazdka anyżu 1 sztuka

Rumianek i hibiskus zaparz z cynamonem, anyżem, gałką muszkatołową i goździkami (95 st. C, 4 min.), dodaj miód i wymieszaj.
Do szklanek nałóż po 1 łyżce różanej konfitury oraz po 2 plastry pomarańczy.
Do szklanek wlej przygotowany napar z herbaty, przełóż goździki. Napój podawaj na ciepło.

Zimowa herbata z koniczyną, hibiskusem i wanilią

Składniki:
koniczyna czerwona 1 łyżeczka
suszone kwiaty hibiskusa 5 sztuk
starta skórka z połowy pomarańczy
laska wanilii 1 sztuka
suszony tymianek 1 łyżeczka
cukier trzcinowy 2 łyżki

Zaparzamy czerwoną koniczynę z kwiatami hibiskusa oraz laską wanilii przekrojoną wzdłuż na pół (95 st. C, 4 minuty). Dodaj cukier i wymieszaj.
Pomarańczę umyj i sparz krótko. Obieraczką do warzyw obierz skórę z połowy owocu, a następnie pokrój w długie cienkie paseczki.
Przygotowany napar przelej do szklanek, dodaj skórkę z pomarańczy oraz kwiaty i laskę wanilii z naparu. Udekoruj gałązką tymianku i podawaj.


Rozgrzewająca herbata z trawy cytrynowej

Składniki:
suszona trawa cytrynowa 1 łyżeczka
grejpfrut 2 plastry
suszony rozmaryn 1 łyżeczka
goździki 4 sztuki
świeży imbir 2 plastry
cukier trzcinowy 2 łyżki

Trawę cytrynową zaparz (95 st. C, 3 min.), dodaj cukier oraz goździki i wymieszaj.
Do szklanek włóż plastry cytrusa, imbiru oraz rozmaryn.
Całość uzupełnij przygotowanym naparem i podawaj.

Zimowa herbata z lipy

Składniki:
suszone kwiaty lipy 2 łyżeczki
miód pszczeli 2 łyżki
Sok z malin 2 łyżki
świeży imbir 4 plastry

Lipę zaparz (95 st. C), dodaj miód. Pozostaw na 5 minut.
Gorący napar herbaciany przelej do szklanek, przełóż kwiaty z naparu, włóż maliny oraz plastry imbiru, i podawaj.

Ziołowa herbata rozgrzewająca z pieczonym jabłkiem

Składniki:
suszony koniczyna czerwona 2 łyżeczki
jabłko 1 sztuka
żurawina ze słoika 2 łyżki
cynamon 2 szczypty
laska cynamonu 2 sztuki
suszone jabłko 2 plastry

Z jabłka wytnij gniazdo nasienne, następnie zawiń je w folię aluminiową i upiecz w piekarniku (180 st. C, 15-20 min.). Po upieczeniu wystudź, miąższ rozgnieć dokładnie widelcem. Dodaj cynamon i wymieszaj.
Koniczynę czerwoną zaparz (95 st. C, 3 min.).
Do szklanek nałóż mus z jabłka oraz po łyżce żurawiny. Całość uzupełnij naparem z herbaty, udekoruj suszonymi owocami, kawałkami cynamonu. Podawaj na ciepło.

Herbata rozgrzewająca z pysznogłówki, kurkumą i świeżym imbirem

Składniki:
cytryna 4 plastry
świeży imbir 6 plastrów
Suszone ziele pysznogłówki 2 łyżeczki
kurkuma 1 łyżeczka
miód 2 łyżki
kawałek cynamonu 2 sztuki

Pysznogłówkę zaparz z cynamonem i kurkumą (95 st. C, 4 min.). Dodaj miód i wymieszaj.
Do szklanek włóż plastry cytryny, imbiru oraz kawałki cynamonu z naparu, uzupełnij gorącym naparem herbacianym i podawaj.