Tradycyjna medycyna chińska to ogromne dziedzictwo radzenia sobie człowieka z chorobami obecnymi w jego otoczeniu od tysięcy lat. Jak przy użyciu chińskiej medycyny naturalnej z koronawirusem walczą chińscy lekarze, dowiadujemy się z artykułu opublikowanego na jednym z kont o tematyce medycznej na platformie Wechat (chińskim odpowiedniku Facebooka). Tang Ying, dyrektor szpitala rejonowego w prowincji Henan, opowiada w nim, jakich leków używa, by chronić personel szpitala przed zarażeniem wirusem. Pracownicy administracji, którzy nie mieli do czynienia z zarażonymi, mają obowiązek pić roztwór z suszonego imbiru pomieszany z lukrecją, natomiast lekarze którzy pracują przy zakażonych, ponadto powinni aplikować sobie formułę na bazie cynamonu, tarczenia wirgińskiego, traganka. Wszystkie te specyfiki są niezwykle cenione w medycynie chińskiej, głównie ze względu na działanie przeciwzapalne i odstraszające wirusy. Spróbujmy sobie trochę przybliżyć wymienione składniki.

Czy imbir może pomóc zgodnie z naszą europejską tradycją medyczną? Przede wszystkim imbir rozgrzewa, wspomaga odporność, zwalcza infekcje bakteryjne, grzybicze i wirusowe. Imbir stosowany jest na przeziębienie, na odchudzanie, na gardło i kaszel. Najważniejszy fakt w terapii antywirusowej jest to że zawiera ponad dziesięć składników o działaniu antywirusowym, dlatego od lat imbir stosowany jest jako jedna z domowych metod leczenia przeziębień, infekcji i dlatego na ten fakt zwracają lekarze z Chin.

Lukrecja działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie bo zawiera interferon, naturalny związek przeciwwirusowy obecny w organizmie człowieka. Glicyryzyna i kwas glicyryzynowy zawarty w korzeniu lukrecji aktywują go, co prowadzi do wytworzenia istotnych właściwości przeciwwirusowych. Interferon wiąże się z powierzchnią komórek, stymulując syntezę białek wewnątrzkomórkowych, które z kolei blokują kod DNA wirusa. Następstwem tego jest również aktywacja makrofagów, które biorą udział w odpowiedzi immunologicznej organizmu.

Cynamon używany jest w wielu kulturach jako środek na infekcje i wirusy. Chroni przed bakteriami układu pokarmowego i tymi, które powodują grypę. Ze względu na swoje przeciwgrzybicze, antybakteryjne, antywirusowe oraz antyseptyczne właściwości, cynamon skutecznie leczy zarówno zewnętrzne, jak i wewnętrzne infekcje. Po stwierdzeniu zakażenia ważnym jest fakt że cynamon może również pomóc w usuwaniu zanieczyszczeń krwi.

Badania kliniczne udowodniły, że traganek zwiększa produkcję immunoglobulin (przeciwciała odgrywające zasadniczą rolę w ochronie organizmu przed wirusami, bakteriami i pasożytami) i limfocytów T (komórki odpowiedzialne za niszczenie komórek nowotworowych i zainfekowanych przez drobnoustroje). Stymuluje makrofagi – komórki zaangażowane w eliminację wirusów, bakterii, grzybów i fragmentów uszkodzonych komórek. Pobudza do aktywności komórki LAK które odgrywają największą rolę w zwalczaniu nowotworów i komórki NK (Natural Killers), których rolą jest rozpoznanie i zniszczenie nieprawidłowych, bądź zainfekowanych komórek. Targanek wpływa również na podniesienie poziomu cytokin – przekaźników chemicznych biorących udział w odpowiedzi odpornościowej. Za przyczyną traganka w organizmie zwiększa się wydzielanie interferonu – białka produkowanego i uwalnianego przez komórki w odpowiedzi na obecność patogenów wewnątrz ustroju. Wzmocnienie i pomnożenie populacji kluczowych elementów układu odpornościowego w naturalny sposób stymuluje własne siły obronne organizmu, poprawia zdolność do niszczenia patogenów i skutecznie zabezpiecza przed chorobami.