Lukrecja gładka Glycyrrhiza gabra – słodnia to bylina z rodziny bobowatych. Nazwa Glycyrrhiza wywodzi się od greckiego słowa „glycos”, które oznacza słodki i „rhiza”, czyli korzeń.
W stanie dzikim lukrecja występuje w Azji Mniejszej, Azji Środkowej i południowych częściach Europy. Uprawiana jest między innymi w Hiszpanii czy w Polsce. Surowcem leczniczym jest korzeń rośliny, który po okorowaniu i wysuszeniu ma żółty kolor, jest bezwonny, a w smaku bardzo słodki i lekko palący. Kwitnie w czerwcu i lipcu. Wysoko ceniona w medycynie Chińskiej.
Lukrecja na koronawirusa z Chin?
Dlaczego naukowcy sugerują stosowanie korzenia lukrecji jako sposobu na zwiększenie odporności immunologicznej przeciwko infekcji COVID-19?
W prestiżowym magazynie The Lancet opublikowano w 2003 r. badania dotyczące powiązania działania pozyskiwanej z korzenia lukrecji glicyryzyny z koronawirusem.
Badano potencjał przeciwwirusowy ribawiryny, 6-azaurydyny, pirazofuryny, kwasu mykofenolowego oraz glicyryzyny. Okazało się, że to właśnie glicyryzyna najlepiej hamuje namnażanie się koronawirusa wywołujacego SARS (zespół ciężkiej ostrej niewydolności oddechowej).
Wiadomo jednak, że glicyryzynę powinno się stosować krótkotrwale, przy długim stosowaniu mogą wystąpić działania niepożądane takie jak nadciśnienie i obniżone stężenie potasu we krwi czyli hipokaliemię.
Jedną ze składowych korzenia lukrecji kwasu glicyryzynowego jest kwas glicyretynowy. To te związki odpowiedzialne są za działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwłojotokowe, antyalergiczne, immunostymulujące, antyoksydacyjne i łagodzące.
Inne składniki występujące w korzeniu lukrecji to: flawonoidy, kumaryna, fitosterole, asparagina, oraz w śladowych ilościach olejek eteryczny, związki lipidowe, kwasy organiczne, betaina, cholina, aminokwasy i sole mineralne.
Sproszkowany korzeń lukrecji stosowany jest także jako zdrowsza substancja słodząca. Znajdująca się w nim glicyryzyna jest bowiem 50 razy słodsza od niezdrowego białego cukru.
Zastosowanie:
– Poprawia trawienie – lukrecja dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym regeneruje błony żołądka. Preparaty z lukrecją zaleca się przy dolegliwościach żołądkowo-jelitowych, zatruciach pokarmowych, w przypadku zgagi i wrzodów.
– Może spowolnić lub całkowicie zahamować komórki rakowe czerniaka
– Objawy menopauzy – substancje zawarte w lukrecji mogą zmniejszyć częstotliwość i intensywność uderzeń gorąca u kobiet w czasie menopauzy.
– Pomocniczo w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy – korzeń lukrecja regeneruje podrażnioną śluzówkę i przyspiesza gojenie się wrzodów żołądka i dwunastnicy.
– Chroni wątrobę – związki zawarte w lukrecji działają ochronnie na wątrobę. Zapobiegają między innymi chorobie stłuszczenia wątroby, stosuje się je także w terapii toksycznego i wirusowego zapalenia wątroby.
– Na choroby skóry – produkty zawierające korzeń lukrecji stosuje się zewnętrznie w przypadku atopowego zapalenia skóry i egzemy. Zaczerwienienia, swędzenie i obrzęk powinny się zmniejszyć przy regularnym stosowaniu preparatów. Leczy wypryski i podrażnienia. Jej właściwości nawilżające pomogą posiadaczkom cer suchych, wrażliwych oraz z problemami naczynkowymi.
– Hamuje rozwój próchnicy – wyciąg z korzenia lukrecji jest składnikiem wielu past do zębów oraz płynów do jamy ustnej, dowiedziono że zapobiega osadzaniu się kamienia nazębnego oraz pomaga zapobiegać trwałym przebarwieniom na zębach.
– Leczy kaszel – korzeń lukrecji polecany jest w chorobach górnych dróg oddechowych. Używany jest jako środek wykrztuśny, w przypadku suchego kaszlu, jak również mokrego. Zalecana jest w chorobie oskrzeli i gardła. Dzięki przeciwzapalnym właściwościom łagodzi chrypę i dolegliwości związane z zapaleniem krtani. Pomocna okazuje się również w przypadku chrypki oraz zapalenia migdałów.
Odwar z korzenia lukrecji:
1 łyżeczkę wysuszonego i rozdrobnionego korzenia lukrecji zalewamy zimną wodą, następnie delikatnie gotujemy przez 5 min, studzimy i przecedzamy. Pić pół szklanki odwaru 3-4 razy dziennie.
Przeciwwskazania:
Unikać jej powinny osoby, które mają wysokie ciśnienie. Roślina niewskazana jest także dla kobiet w ciąży i karmiących matek. Nie wolno podawać dzieciom. Długie stosowanie tej rośliny może powodować obrzęki, zawroty głowy i zaburzenia rytmu serca, nadciśnienie. Niezalecana jest także dla osób chorych na marskość wątroby i nerki.