Na całym świecie rośnie ponad 120 gatunków róż i wprost niepoliczona ilość ich odmian botanicznych i hodowlanych. W licznej rodzinie róż dziko rosnących i uprawianych dla ozdoby są też i takie, które mogą dostarczać nam wartościowych płatków z przeznaczeniem na lekarstwa, przetwory i kosmetyki. Oczywiście istnieją też gatunki tworzące mnóstwo dorodnych owoców wykorzystywanych zarówno w medycynie, jak i przetwórstwie które uznaje się za najzdrowsze na świecie. Stanowią wprost nieprzebraną skarbnicę witaminy C, a z uwagi na ich przydatność w leczeniu chorób cywilizacyjnych, można śmiało powiedzieć, że naprawdę potrafią przedłużyć człowiekowi życie.
Dla pozyskania owoców odmiany hodowlane róży pomarszczonej i jabłkowej uprawia się dziś chętnie na specjalnych plantacjach. Około 400 lat przed narodzeniem Chrystusa helleńska poetka Safona nie na darmo nazwała różę królową wszystkich kwiatów ziemi i dumą roślin. Jest to niezastąpiony lek na owrzodzenie żołądka i zgagę, lekarstwo na biegunkę, zatrucia pokarmowe i ból uszu, neutralizują wolne rodniki, usuwa afty, pasożyty u dzieci i goją rany, ułatwiają odkrztuszanie i łagodzą napady kaszlu, wzmagają twórcze myślenie, płatki róży dają krzepiący sen, koją ból głowy i wyciszają niepokój wewnętrzny, łagodzą objawy towarzyszące okresowi klimakterium, ulga dla chorych, zmęczonych oczu, lecznicze właściwości olejku różanego są wykorzystywane nie tylko w produkcji zdrowej żywności ale i do masażu i do kąpieli. Już wczasach starożytnego Rzymu i Egiptu dostrzegano walory kosmetyczne płatków różanych. Wyrabiany z nich olejek mieszano skrzętnie z tłuszczem zwierzęcym, by uzyskać specjalny balsam, którym namaszczano ciała władców, dam – w antycznym Rzymie patrycjuszek, muzyków, poetów i artystów. Zarówno wyciągi jak, jak i czysty olejek różany likwidują podrażnienia skóry, ujędrniają ją, odmładzają i pozostawiają na niej na długi czas ciekawą nutę zapachową. To właśnie z prawdziwego olejku różanego produkowane są od dawna w świecie najdroższe perfumy, np. Ambra, Chanel 5, Chat Noir, Jardins de Bagatelle Guerlain i inne.
Specjaliści w dziedzinie żywienia i farmacji donoszą, że w owocach róży może znajdować się nawet 130 dobroczynnych związków. Oprócz rekordowej zawartości witaminy C w owocach róż odkryto i inne witaminy: B1, B2, B3, E, K, P, kwas foliowy. Obfitują one również w cenne dla zdrowia karotenoidy, flawonoidy, proantocyjanidyny, antocyjany, pektyny, oraz fenolokwasy. Gromadzą jeszcze liczne kwasy organiczne, garbniki, cukry i glikozydy. Stanowią też źródło ważnych dla zdrowia minerałów np. potas, magnez, wapń, siarka, fosfor, cynk, żelazo, molibden, krzem i inne. W ostatnim czasie odkryto w nich galaktolipid, który wskazuje wysokie działanie przeciwzapalne. Nasiona róży potrafią nagromadzić ok 5% oleju różanego. W składzie tego oleju znajdujemy wieloninasycone kwasy tłuszczowe, a wśród nich sporo kwasu linolowego z grupy omega-6 i alfa-linolenowego z grupy omega-3.