Jak powinny działać zioła na odchudzanie?
Powinny one przyspieszać przemianę materii, spalać tłuszcz. Zioła, które przyspieszają metabolizm charakteryzują się działaniem moczopędnym i napotnym.

Poniżej opis 9 ziół pomocnych przy odchudzaniu:

1. Mięta pieprzowa

Pierwszym z tych ziół jest mięta pieprzowa. Wyciąg z tej rośliny zwiększa wydzielanie soku żołądkowego oraz żółci w wątrobie, poprawia trawienie i przeciwdziała wzdęciom. Miętę pieprzową stosuje się między innymi przy bólach brzucha, nieżycie przewodu pokarmowego, kolce jelitowej i lekkiej niewydolności wątroby. Mięta wykazuje także inne właściwości prozdrowotne. Działa antyseptycznie i przeciwskurczowo oraz pobudza układ nerwowy.

2. Krwawnik pospolity

Krwawnik pospolity wspomaga procesy trawienne, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i sprawia, że składniki pokarmowe są lepiej przyswajane. Krwawnik jest także doskonałym środkiem dezynfekującym i przeciwzapalnym. Nie można jednak używać go w nadmiernych ilościach. Zaleca się picie 1-2 szklanek naparu, przygotowanego z jednej łyżki krwawnika. W przypadku tego ziela należy zachować ostrożność także ze względu na fakt, iż u osób uczulonych może powodować reakcję alergiczną w formie wysypki.

3. Lubczyk lekarski

W redukcji tkanki tłuszczowej może pomóc także lubczyk lekarski. Wyciągi z tej rośliny wspomagają pracę układu trawiennego i zapobiegają nadmiernej fermentacji jelitowej. Co więcej, lubczyk lekarski łagodzi niestrawność, wzdęcia oraz bóle brzucha. Jest stosowany również przy chorobach dróg moczowych, niewydolności nerek oraz górnych dróg oddechowych.

4. Szałwia lekarska

Szałwia lekarska to kolejne zioło, które zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i reguluje pracę jelit. Jest często wykorzystywana przy nieżytach przewodu pokarmowego, ponieważ zawarte w niej substancje ograniczają wzrost saprofitycznej flory bakteryjnej, zapobiegają nadmiernej fermentacji, zwiększają wydzielanie żółci oraz przeciwdziałają bolesnym wzdęciom, będącym skutkiem skurczów jelit i gromadzenia się gazów. Dodatkowo szałwia wykazuje właściwości ściągające i antyseptyczne. Jest wykorzystywana przy ranach i owrzodzeniach skóry, bólach zębów, anemii, astmie, zaburzeniach miesiączkowania i zapaleniu oskrzeli. Szałwii nie powinny jednak stosować osoby z ostrym nieżytem żołądka oraz ludzie chorujący na nowotwory, które są pobudzane przez hormony estrogenne.

5. Skrzyp polny

Skrzyp polny wykorzystywany jest przede wszystkim jako ziele poprawiające kondycję włosów oraz łagodny środek moczopędny. Jednak ta roślina zwiera także krzemionkę, która jest substancją wspomagającą przemianę materii. Skrzypu polnego nie powinny stosować osoby, u których zdiagnozowano ciężką niewydolność serca albo nerek. Należy też mieć na uwadze fakt, że skrzyp zawiera antywitaminę B1, tak więc długotrwałe stosowanie go może doprowadzić do niedoboru tiaminy.

6. Mniszek lekarski

Mniszek lekarski, zwany także pospolitym, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego oraz wspomaga trawienie pokarmów. Ułatwia przepływ żółci do dwunastnicy i ogranicza stany skurczowe w przewodach żółciowych. Posiada także inne właściwości prozdrowotne, dlatego jest stosowany przy anemii, kamicy nerkowej, paradontozie, reumatyzmie, czyrakach i niewydolności wątroby.

7. Morwa biała

Drzewo liściaste pochodzące z Chin. Udowodniono, że alkaloidy w niej zawarte obniżają poziom cukru oraz insuliny we krwi. Taki efekt wywołany jest spożyciem naparu z około 1 g liści morwy. Morwa może być więc stosowana u osób chorujących na cukrzycę lub stan przedcukrzycowy (jeśli przyjmujesz leki przeciwcukrzycowe pamiętaj, aby stosowanie morwy białej zawsze skonsultować z lekarzem diabetologiem). Morwa może również pomagać z radzeniu sobie z niepohamowanym apetytem na słodycze, który może powodować ich nadmierne spożycie i w konsekwencji wzrost masy ciała. Dodatkowo, morwa wykazuje działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe, a także obniżające poziom „złego” cholesterolu we krwi.

8. Pokrzywa zwyczajna

Pokrzywa posiada działanie moczopędne, przeciwzapalne, przeciwbólowe, obniżające ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Badania wykazały również, że pokrzywa może być wykorzystywana pomocniczo w leczeniu cukrzycy poprzez zwiększone wydzielanie insuliny po podaniu ekstraktu z pokrzywy i jednoczesny spadek poziomu cukru we krwi. Napar sporządza się z 2 łyżek suszonych liści pokrzywy, zalewając szklanką wrzącej wody. Należy pić 2-3 razy dziennie.

 

9. Kwiat rumianku

Rumianek korzystnie wpływa na przewód pokarmowy, zwiększa produkcję żółci wspomagając pracę wątroby. Napar z rumianku wspomaga trawienie tłustych potraw, także zwalcza nadkwaśność żołądka.

 

Ziołami, które posiadają właściwości wspomagające odchudzanie są również moringa olejodajnałopian, bazylia, majeranek, rozmaryn, tymianek, imbir, kolendra oraz korzeń lukrecji.